Forretningsplan for iværksættere
HVAD ER EN FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERE?
Når iværksætterdrømmene begynder at spire, skal du som det første udarbejde en forretningsplan. Det er en beskrivelse af din forretningsidé og opstarts- og udviklingsplanen for din kommende virksomhed, samt hvordan du gerne vil drive den. En forretningsplan for iværksættere eller startups kan have et omfang på mange sider, men den kan også være mere summarisk.
En god forretningsplan vil ikke blot gøre din virksomhedsstart mere overskuelig for dig selv, den vil også give potentielle samarbejdspartnere et godt overblik over, hvad du kan og vil med din nyopstartede virksomhed. Med en forretningsplan bliver det lettere at være på forkant og bevare overblikket over din startup-virksomhed.
HVAD INDEHOLDER EN FORRETNINGSPLAN?
Hvad en forretningsplan skal indeholde, afhænger af formålet, og hvem der skal læse den. Der er dog nogle generelle punkter, du bør overveje at have med i din forretningsplan.
- Hvorfor overhovedet overveje at starte virksomhed? Det er vigtigt, at du meget klart har defineret, hvorfor du vil starte din virksomhed. Skyldes det et ønske om økonomisk profit, fordi du vil hjælpe andre, skabe succes eller noget helt andet? Tænk på dit ”why” – hvorfor skal denne virksomhed eksistere?
- Virksomhedens idégrundlag. Se virksomheden ”lidt fra oven” og gør det klart, hvad din virksomhed vil tilføje til sine omgivelser.
- Personlige ressourcer og mål. At blive selvstændig er en stor beslutning, så indtænk din egen familie- og økonomiske situation.
- Skab indsigt i dine kunder og deres behov. I forretningsplanen skal du bl.a. gøre det klart, om du sigter efter erhvervs- eller privatkunder eller begge dele, deres geografiske placering og hvor stort et antal kunder, du kan forvente at få i løbet af det første år.
- Salg og markedsføring. I din forretningsplan skal indgå en strategi for salg og markedsføring, herunder hvilke tiltag du vil gennemføre det første år, hvor de skal udføres – og hvor mange kunder du forventer at skaffe på tiltagene.
- Nedskriv i forretningsplanen, hvem der skal gøre hvad i virksomheden – salg, planlægning, produktion og alt det administrative. Mange bliver overvældet af de mange administrative byrder, der følger med det at starte virksomhed. Hos BDO tilbyder vi hjælp til administrative opgaver som bogføring, løn, rapportering, moms med mere.
HVORDAN LAVER MAN EN FORRETNINGSPLAN?
Når du i forbindelse med opstart af virksomhed udarbejder en forretningsplan, bliver du automatisk tvunget ud i overvejelser, der vil være med til at konkretisere de tanker og planer, du har for din virksomhed og hele din iværksætterplan. Disse overvejelser vil hjælpe dig på forkant med mange ting som selvstændig:
- Hvad laver din virksomhed, og hvilket behov vil den dække hos kunderne? Du behøver ikke lægge en detaljeret plan, men du bør i grove træk have styr på virksomhedens idégrundlag og vision.
- Hvad kan du, som dine konkurrenter ikke kan? Hvad gør netop din virksomhed i stand til at blive succesrig? Her kan det være en fordel at få lavet en brancheanalyse.
- Hvem er dine kunder, og hvad er succeskriteriet for kunden? For at kunne sætte ord på disse to spørgsmål er det nødvendigt, at du kan sætte dig i kundens sted og forstå hans/hendes behov.
- Hvordan ser dit budget ud? I forretningsplanen bør du opstille et realistisk budget over, hvor meget din virksomhed skal tjene for at kunne løbe rundt.
- Hvem skal hjælpe dig? Det kræver typisk lån eller tilskud for at få din virksomhed i gang, og forretningsplanen er et godt værktøj til at overbevise en bank eller potentielle investorer.
- Hvad vil du på længere sigt opnå med din virksomhed − og hvordan?
Kort sagt skal du altså sætte ord på din forretningsidé. Det er vigtigt, at du ikke bliver for bundet af din forretningsplan, og at du kan tilpasse den løbende. Det kan være, du løbende i iværksætterprocessen skal op- eller nedjustere, gå med en anden strategi eller tilføje nye tiltag. Du skal være opmærksom på, at hvis du ændrer på et område, påvirker det de andre områder af din forretningsplan. Din virksomhed er dynamisk - og det skal din forretningsplan i en startup-virksomhed også være.
VI KAN HJÆLPE DIG
Forretningsplanen er en forudsætning for, at du som iværksætter kan skabe den nødvendige tryghed i og omkring din kommende virksomhed. Hos BDO kan vi blandt andet hjælpe dig med rådgivning om forretningsplan, budget, støttemuligheder, finansiering og meget mere i forbindelse med iværksætteri og opstart og udvikling af din virksomhed. Rådgivning, der vil optimere din økonomi og sætte dig i stand til at udnytte din startup-virksomheds fulde potentiale.